BADVAKT –ELDVAKT, Tallparksbadet, Öregrund

Skulptur/installation, Tallparksbadet, Öregrund

(Se även Badvakt – Eldvakt: kollektiv dikt)

Konst vid havet 18 juni–28 aug 2022

Arr. Konstnärernas Riksorganisation Uppsala län

Bilder från invigningen 18 juni.Se foton från slutet av sommaren nedan. Foto: Anna Holmbom, Johanna Hästö 
 
Badvakt – Eldvakt

Vem vakar över eld och vatten? Vad blickar vi ut över eller in i från våra olika positioner? Hur matas vår uppmärksamhet och hur hamnar somliga saker utanför vårt blickfång? 

Den tvådelade installationen Badvakt – Eldvakt är en vidareutveckling av verket Talarstol  som jag gjorde till en minnesutställning för poeten Werner Aspenström vid Arkivhuset i Smedjebacken 2018. I Aspenströms dikt Klockorna, skriven på 1960-talet, står tomma talarstolar uppställda över jordklotet: i öknen, på Antarktis, på havsstränder… medan en klocka hörs ringa. Från min position, i det som för poeten var framtiden, ville jag diskutera vår förmåga till ansvar. Att vilja ge barn – de som kommer leva i den där framtiden oavsett om vi beträder våra talarstolar eller ej – mandat och förutsättningar att göra sina röster hörda, men att samtidigt inte lägga för tungt ansvar på deras axlar.

I friluftsområdet Tallparken kopplades talarstolen samman med badplatsens befintliga grillplats som målats för att likna en leksakstrumma och som samtidigt lånade en livbojs färger. Två matplatser, två positioner krävande olika former av uppmärksamhet. Stolen var placerad så att den både blickade ut över havet och ned mot grillplatsen. De två delarna bildade en diagonal med fyren längst ut på Gräsö som kan skönjas vid horisonten. 

Om Konst vid havet:
Konst vid Havet var ett pilotprojekt med tanken att bli ett återkommande arrangemang i Östhammars kommun. Projektet drevs av Konstnärernas Riksorganisation Uppsala län, med stöd av Östhammars kommun och Region Uppsala. Initiativ och kuratering stod Kajsa Haglund och Klas Hällerstrand för. Jag och Ida Lindgren var medverkande konstnärer under pilotåret. Idas verk visades vid Källör i Östhammar.
Bilder från slutet av utställningstiden. Foto: Johanna Hästö