LYSSNANDE BLICK – SEENDE ÖRA med pianisten Isabell Gustafsson-Ny

Samarbete med pianisten och kompositören Isabell Gustafsson-Ny 2020-21

Tack till Musikverket för ekonomiskt bidrag.

Under de senaste åren har jag och Isabell Gustafsson-Ny bjudit in varandra som medskapare i våra respektive processer. Jag gjorde skivomslag till Isabells senaste album Rotsystem och Isabell skapade musik till en av mina installationer. Det finns en direkt kanal mellan oss, som liksom alltid står på glänt och vi låter oss ofta involveras djupt in i varandras arbeten. Vi ville se vad som skulle hända om vi började från början tillsammans som jämlika parter, vilket ledde fram till projekt Lyssnande blick – Seende öra.

Foto: Daniel Ekbladh
Foto: Gustafsson-Ny/Hästö

Med utgångspunkt i filosofen Simone Weils begrepp om uppmärksamhet har vi i gemensam improvisation på piano och i teckning övat vårt lyssnande. Det var otroligt lärorikt att få gå in i en djuplodande undersökning tillsammans med en kollega, där det primära syftet var den gemensamma läroprocessen snarare än vad som skulle produceras. Jag har huvudsakligen använt blindteckning när jag ritat i våra övningar, det vill säga: jag har inte tittat på min bild medan jag ritat. I slutet av projektet samtalade vi med författaren och Weil-kännaren Elisabeth Hjorth under ett online-samtal om det arbete vi gjort. Projektet har haft inverkan på våra andra gemensamma arbeten och vi hoppas kunna göra en publikation med reflektioner och dokumentation från våra lyssningsövningar.

En inspelad improvisation går att se på vimeo. Den visades i utställningen ENERGI i Ånghammaren, Österbybruk sommaren 2022:

https://vimeo.com/557758656

Mer info om Isabell Gustafsson-Ny: https://www.isabellgustafssonny.com