” …så tog han sin glädje och åt den och somnade i gräset.”

Bok om- och curerad utställning med tecknaren Kaj Franklins bilder. Samarbete med Karin Edvall.

2017

Jag och Karin Edvall fördjupade oss under flera år i tecknaren Kaj Franklins konstnärskap och gjorde en bok om honom som släpptes på förlaget Orosdi-Back 2017. Utifrån urvalet bilder som gjorts till boken curerade jag den första separatutställningen med Franklins bilder till då nyöppnade konsthallen BOMO i Borlänge. I utställningen visades ca 200 originalteckningar, några förstoringar i väggstorlek och ett bildspel med gatu- och torgbilder synligt genom skyltfönstret från parkbänken utanför på torget. Delar av utställningen flyttades senare vidare till Kulturhörnan på Säters Bibliotek och till det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten i Umeå. Ett antal av hans bilder visades även i en grupputställning i Japan. Projektet var ett samarbete med Mentalvårdsmuseet (där jag tidigare var anställd) och Landstinget Dalarna Kultur och Bildning. Det kunde genomföras med medel från Längmanska kulturfonden och Janny-Lisa Classons stiftelse.

Stort tack till alla medverkande: Carita och Malin Franklin, Maria Karlsson, Marie Lennestig, Henrik Georg Draiby-Fredberg, Jordi Arkö, Orosdi-Back, Martin Lundström m.fl!

Kaj Franklin

Kaj Franklin (1955-1997) uttryckte sig i tusentals detaljerade blyertsteckningar om sitt liv och den värld han befann sig i. Han ritade rum, gator, torg, objekt, människor och andra figurer. I långa listor och tecknade hyllsystem sorterade han allt från matvaror till blommor och träd. Kanske även tankar och känslor. I mystiska tekniska instruktioner och recept försökte han framställa saker av många slag. Mat? Ett sanningsserum? En rymdfarkost? Perspektiv och arkitektur i Franklins bilder följer en egen logik. Grundkompositionen är ofta likartad men teckning efter teckning är fylld med olika detaljer och på så vis uppstår ett närmast animerat uttryck. Merparten av Kaj Franklins konstnärliga kvarlåtenskap finns på Mentalvårdsmuseet i Säter efter en donation från hans mor. Denna samling består av ca 4 600 verk.

Utställning: ” … så tog han sin glädje och åt den och somnade i gräset.”

BOMO, Borlänge Modern, våren 2017

Utställningens namn är ett citat från en av Franklins bilder.

 

Bok : Kaj Franklin

Orosdi-Back, 2017 ISBN: 9789186593858

Urval, research och text: Karin Edvall och Johanna Hästö Redaktörer: Thomas Olsson, Eric Ericsson

Grafisk form: Josef Ruona

Boken har nu tagits ur sortimentet hos förlaget, men går att beställa direkt från mig eller Karin Edvall.

Mejla: johannahasto@gmail.com

Release på Folkbaren

Kaj Franklins systerdotter Malin Franklin närstuderar morbroderns bilder under bok-releasen.

Debattartikel i Opulens där vi argumenterar för en problematisering av begrepp som outsider art:

https://www.opulens.se/opinion/varfor-jamfora-konst-av-nagon-sjuk-endast-med-konst-av-andra-sjuka/

Föreläsning på NOMA Borderless Art Museum, Japan 2016

Vi bjöds in att föreläsa om Kaj Franklin när några av hans bilder visades på NOMA Borderless Art Museum, Omi-Hachiman, Japan 2016.

Samtalskväll på Verkligheten i Umeå

Samtalskväll om Kaj Franklin. Medverkande: Martin Lundström Maj 2017